Django, egy példán keresztül II.

View-k és template-ek

Djangoban a view-k felelnek meg nagyjából az MVC minta controllereinek. Tipikusan olyan függvények - vagy függvényként viselkedő objektumok -, amelyekhez hozzá van rendelve valamilyen URL-minta, és ha a felhasználó a böngészőjébe az adott mintának megfelelő URL-t ír be, akkor a view lefut, az általa visszaadott válasz (általában valami HttpResponse objektum) pedig a megfelelő formában visszajut a böngészőbe, és ott megjelenik a kívánt tartalom.

URL kezelés

Természetesen, hogy milyen URL-minta esetén milyen view fusson le, azt nekünk kell megadnunk, amit nagyon egyszerűen a projekt könyvtárában található urls.py fileban tehetünk meg. Az itt található urlpatterns listát kell bővítgetnünk url(regularis kifejezes, view függvény [, egyéb opcionális paraméterek, például a view-nak átadandó argumentumok]) bejegyzésekkel. (Az url függvény meghívása helyett használhatunk sima python felsorolásokat (tuple), ez esetben a django maga hívná meg velük az url függvényt. Én szeretem kiírni.)

A reguláris kifejezés lesz a minta, amire illeszkednie kell az URL-nek, egyébként egy hagyományos python regexp (r'minta'), ami ha tartalmaz nevesített illesztéseket (pl. (?P<postid>\d+)), akkor azokat a view függvényünk paraméterként megkapja.

Az egyszerűség kedvéért a view függvény konkrét megadása helyett megadhatjuk csak a pontokkal elválasztott elérési útját, mint stringet (dotted path), sőt, ha valamelyik appunk rendelkezik saját urls.py-vel, arra itt hivatkozhatunk az include(appneve.urls) direktíva segítségével.

Lássunk egy példát az egészre (urls.py):

from django.conf.urls.defaults import *

from django.contrib import admin
admin.autodiscover()

urlpatterns = patterns('',
 url(r'^/?$', 'app.views.index'),
 url(r'^page/(?P<page_id>\d+)/(?P<slug>[\w-]+)/$', 'app.views.page'),
 url(r'^about/$', 'app.views.page', {'page_id': 1, 'slug': 'about'}),
 url(r'^admin/', include(admin.site.urls)),
)

A fenti példában a főoldal lekérésekor az index nevű view fut le, a /page/2/valami/ meglátogatásakor a page nevű view hívódik meg page_id=2 és slug='valami' argumentumokkal, a /about/ hatására szintén a page fut le, de az előre megadott paraméterekkel, míg ha az URL /admin/-nal kezdődik, akkor az admin.site.urls modul szerint folytatódik a view-feloldás.

Vannak, akik nem ilyen központosított módon szeretik tárolni az url-szabályaikat, hanem valahogy a view közelében szeretnék a mintát a view-hoz hozzárendelni. Kis trükkel erre is van lehetőség, például itt található egy dekorátoros megoldás.

A view-k

Ahogy fentebb írtam, a view-k djangoban egyszerű függvények. Első bemenő paraméterük kötelezően egy HttpRequest objektum - ezen keresztül jutnak hozzá a GET, POST, session és egyéb hasonló dolgokhoz -, illetve egy HttpResponse objektumot adnak vissza futás után. Nézzünk erre egy egyszerű példát:

from django.http import HttpResponse

def index(request):
 return HttpResponse('Helló világ!')

Ez így szuper egyszerű, viszont igen rondán nézne ki, ha komplett HTML oldalakat írnánk meg szövegként a view-inkon belül, ezért ezt a megoldást elég ritkán alkalmazzuk. Helyette template-eket használunk, azokban írjuk le a visszaadni kívánt adatok megjelenését, a view-kban ezeket a template-eket renderelejük visszaadható állapotba.

Egyébként a sima HttpResponse mellett a django rendelkezik még ennek speciális leszármazottaival, melyekkel egyszerűen tudunk szabványos módon átírányítani (HttpResponseRedirect), vagy hibaüzeneteket visszaadni (HttpResponseForbidden, HttpResponseNotFound). A Not found (404) hibaüzenetet egyébként a Http404 exception (kivétel) dobásával is elérhetjük, ez sok esetben kényelmesebb.

Egy példa a template használatra:

# views.py
from django.template import Context, loader
from django.http import HttpResponse

def hello(request, name='Látogató'):
 if name = 'Sanyi':
  # Sanyit nem szeretjuk, neki nem koszonunk
  return HttpResponseForbidden('Utállak...')

 t = loader.get_template('hello.html')
 c = Context({
  'name': name
 })

 return HttpResponse(t.render(c))
{# hello.html #}
<html>
<h1>Hello kedves {{ name }}!</h1>
<p>Hogy vagy?</p>
</html>

A rendereléshez szükséges megadni a kontextust, egy Context objektum formájában, ami kb. egy python dict-et tartalmaz, ennek segítségével adhatunk át adatokat a tempalte-nek. Mivel sok app igényli, hogy request is elérhető legyen a template-ből, ezért én sima Context helyett RequestContext-et szoktam használni, ami ugyan olyan, csak második argumentumként meg kell neki adni a request objektumot.

Az utolsó néhány művelet a legtöbb esetben mindig ugyanígy szerepelne a view függvényeinkben, ezért a djangos srácok csináltak rá egy wrapper függvényt, hogy egyszerűsítsék a dolgokat, íme az előző view tömörebben:

# views.py
from django.shortcuts import render_to_response

def hello(request, name='Látogató'):

 return render_to_response('hello.html', {'name': name})

A tempalte-ek

A django template nyelve nem fog sok meglepetést okozni azoknak, akik használtak már valamilyen template nyelvet. A vezérlési szerkezeteket {% és %} közé kell tenni, a változók értékét {{ valami }} módon írathatjuk ki, illetve megjegyzéseket is írhatunk hasonló módon: {# megjegyzés #}. A template-ekben blokkokat definiálhatunk, leszármazhatunk belőlük - és a leszármazottban felüldefiniálhatjuk a blokkokat, illetve saját template-tageket is tudunk készíteni.

A settings.py fileban a TEMPLATE_DIRS listában tudjuk megadni, hogy a django hol keresse a tempalte-eket, emellett a django még benéz a telepített app-ok templates könyvtárába is, ha valamit nem talál az általunk megadott helyeken.

Vissza a képtárhoz

Első lépésben amolyan file-browsert akartam csinálni a képtárhoz. Egy (settings.py-ben megadott) könyvtár tartalmát böngészhetné a felhasználó, és az itt található képeket nézhetné meg. Csináltam pár általánosabb - djangotól független - függvényt, amiket az utils.py modulban helyeztem el a keptar appon belül.

Az utils.py tartalma nem témája a tutorialnak, de nyugodtan bele lehet nézni, fileok és könyvtárak listázásra, thumbnail készítésére, és egyéb hasonló dolgokra találhatók benne függvények.

Két view-t definiáltam ebben a lépésben, az egyik egy konkrét kép, a másik pedig egy könyvtár tartalmának megjelenítésére képes (csak a lényeg):

# views.py
from keptar.utils import get_filelist, get_abspath, get_parent, enrich

def listdir(request, path=""):

  try:
    files = get_filelist(path)
  except:
    return HttpResponseForbidden('Access Forbidden')

  return render_to_response('listdir.html', {
    'path':   path,
    'parent':  get_parent(path),
    'files':  files,
    }, context_instance = RequestContext(request))

def showfile(request, fname):

  try:
    abspath = get_abspath(fname)
    fdata = enrich([fname])[fname]
  except:
    return HttpResponseForbidden('Access Forbidden')

  return render_to_response('showfile.html', {
    'parent': get_parent(fname),
    'fname': fname,
    'fdata': fdata,
    }, context_instance = RequestContext(request))
{# base.html #}
<!doctype html>
<html>
<head>
 <meta charset="utf-8"/>
 <title>{% block 'title' %}Keptar{% endblock %}</title>
 <link rel="stylesheet" href="/media/css/style.css"/>
</head>
<body>
 <div id="container">
  <div id="main">
  {% block 'main' %}
  {% endblock %}
  </div>
 </div>
</body>
</html>
{# listdir.html #}
{% extends 'base.html' %}
{% block 'main' %}
<h1>{{ path }}</h1>
<a href="{% url listdir parent %}">parent{% if parent %} ({{ parent }}){% endif %}</a>

<ul>
{% for fname,fdata in files.items %}
 <li><a href="{{ fdata.url }}"><img alt="{{ fname }}" src="{{ fdata.thumb }}"/> {{ fname }}</a></li>
{% endfor %}
</ul>
{% endblock %}
{# showfile.html #}
{% extends 'base.html' %}
{% block 'main' %}
<h1>{{ fname }}</h1>
<a href="{% url listdir parent %}">parent{% if parent %} ({{ parent }}){% endif %}</a>

<div>
 <img alt="{{ fname }}" src="{{ fdata.direct_url }}"/>
</div>
{% endblock %}

Amint látható maguk a viewk nem túl bonyolultak, az utils.py függvényei segítségével lekértük a file/könyvtár listát, illetve a kép adatokat (amit jelen esetben felfoghatunk modellnek is), majd az adatokkal lerendereltettük a megfelelő template-et.

Az if és a for tempalte-tageket nem magyaráznám, ellenben említést érdemel az url tag, ami {% url viewneve param1 param2 %} módon visszaadja az adott view adott paraméterezéséhez tartozó URL-t az érvényben lévő urls.py alapján. Ha már szóba került, vegyük fel bele az új view-kat:

urlpatterns = patterns('',
 url(r'^/?$', 'keptar.views.listdir'),
 url(r'^list/(?P<path>.*)$', 'keptar.views.listdir', name='listdir'),
 url(r'^show/(?P<fname>.*)$', 'keptar.views.showfile', name='showfile'),
 url(r'^admin/', include(admin.site.urls)),
)

A base.html template-ben hivatkozok külső stíluslapra is (style.css), amit a django is ki tud szolgálni statikus tartalomként, ehhez fel kell venni az url minták közé az alábbi sort:

url(r'media/(?P<path>.*)$', 'django.views.static.serve', {'document_root': settings.MEDIA_ROOT}),

Természetesen éles üzemben ezt nagyon nem javaslom, a webszerver maga sokkal gyorsabban tud kiszolgálni statikus fileokat, mint a django.

Az extra name paraméterrel hivatkozhatunk a szabályunkra rövid névvel az {% url %} tagben.

Ahogy említettem az általam használt paramétereket is a settings.py-ben kell beállítani, így nem kell a felhasználóknak valami extra fileban is turkálniuk, ha az alkalmazásomat ők is használni szeretnék:

KEPTAR_ROOT='/var/www/foto'
KEPTAR_URL='http://dyuri.horak.hu/foto/'
KEPTAR_EXTENSIONS=['jpg','jpeg','png']
KEPTAR_THUMBDIR='.tn'
KEPTAR_THUMBSIZE=(120,120)
KEPTAR_SHOW_HIDDEN=False
KEPTAR_ICONS={
 'dir': 'http://dyuri.horak.hu/keptar/icons/tn_dir.jpg',
}

A kódból ezeket a változókat egyébként az alábbi módon érhetjük el:

from django.conf import settings
valami = settings.KEPTAR_ROOT

Elvileg kész is vagyunk, a fejlesztői szervert futtatva (python manage.py runserver) böngészhetjük is a settings.KEPTAR_ROOT könyvtár tartalmát. Az előző cikkhez hasonlóan a forrás megtekinthető a bitbucketen cikk2 címke alatt. A következő cikkre lehet picit többet kell majd várni, mint erre :)

A cikksorozat részei:

A teljes projekt szabadon elérhető a bitbucketen. A cikksorozat egyben, pdf forában is elérhető: djkeptar.pdf.

15okt.

7 Comment for Django, egy példán keresztül II.

 1. sisi says:

  Szia, nagyon jo ez es az osszes tobbi cikk is! Koszonet ertuk, nem tudnad a cikkben szereplo peldakat egy fajlba belerakni? Csak azert, mert elkezdtem oket kiprobalgatni es tobb helyen is elkakadtam, hibakat kaptam es nem ertettem, hogy mit rontottam el.

  • RePa says:

   Az elozo cikk vegen irtam, hogy fent van az egesz a bitbucketen (onnan osszecsomagolva is le tudod tolteni):

   Itt az oldal jobb oldalan egy kozeptajban levo menuben talalhato a get source gomb, annak a segitsegevel le tudod szedni egyben az egeszet tomoritve.

   Egyebkent igen, elkepzelheto, hogy minden lepest nem irtam ugy le, mint a rendes django tutorial (pl. az utils.py tartalmara szukseg van mindenkepp), hanem mas szemszogbol kozelitettem meg a dolgot.

   • sisi says:

    :) k0szi, bocs, de most sajnos nincs allando netem, ezert a cikkeket letoltom es pendriveon viszem haza, ezert nem volt idom rendesen atolvasni, csak otthon :(

    Latom, hogy kozben megjelent a 3. resz, koszi erte, majd otthon elolvasom, kozben tanulom a pythont is szorgosan, nagyon tetszik :)

    Koszi a linkekert!

    • RePa says:

     Ezesetben ajanlom a pdf verziot, ami kb. szo szerint a cikkekbol lett generalva (tehat ugyanazokat a helyesirasi hibakat is tartalmazza :P).

     • sisi says:

      Elvittem haza a cikkhez keszult peldaprogramokat, de sajnos nem tudom mukodesre birni :( azt probaltam ki amiben javitottad az eleresi utakat es amelyikben benne volt az "images" konyvtar is, de a syncdb es a webszerver inditas is hibakat dob es olyanokat amiket nem tudtam javitani, 2.6-os pythonom van, django-t nem tudom, hogy hanyas verzio, majd megnezem, most megprobalom letolteni a 3. cikk-hez tartozo peldaprogit, hatha az mukodni fog.

      Nincs sok helyesirasi hiba a cikkekben, majd osszeirom amiket talaltam es elkuldom neked :)

      minden jot!

      • RePa says:

       Hat semmi sem kizart, lehet valami lepest kihagytam... Ha a hibauzenet(ek)et el tudod juttatni hozzam, akkor abbol konnyebben ki tudnank talalni, mi lehet a gond. Ha ne is ide masold be az egeszet commentbe, tedd fel mondjuk pasebinre, vagy kuldd el nekem emailben.

 2. AntiText says:

  Szia !

  Az URL-kezeléssel kapcsolatban nekem a Python reguláris kefejezése okoz gondot, mivel nem találtam magyar nyelvű dokumentációt a Python reguláris kifejezéseiről. A hazai weben amúgy elég sok doksi illetve egész könyvek találhatóak a Python nyelvről, de a reguláris kifejezésről semmit sem írnak vagy éppen csak megemlítik a témát.

  Örülnék neki, ha lehet írnál erről a egy kicsit bővebben.

Szólj hozzá