Helló Világ!

Hát üdvözlök mindenkit, oldalunk célja a Django keretrendszer, illetve maga a Python programozási nyelv népszerűsítése lenne - meglátjuk milyen sikerrel :)

Ha esetleg késztetést érzel magadban, hogy te is leírd pythonos/djangos tapasztalataidat, vagy bármit, aminek a témához köze, keress meg minket (pl. szólj hozzá ehhez a bejegyzéshez), és esetleg adunk hozzáférést az oldalhoz.

Én RePa vagyok, majd húsz éve programozgatok valamilyen szinten, kb. nyolc éve a python a kedvenc programnyelvem. A Djangoval Török Gábor barátom ismertetett meg még 2005-ben, azóta követem a project fejlődését. A példakódok amiket mutatok alapesetben a python 2-es változatával lesznek kompatibilisek - szerintem a python 3 jó irány, és tetszenek a változások, de van, ami még nem tisztázott vele kapcsolatban (pl. a webes alkalmazások számára kritikus WSGI specifikáció).

Helló Világ!

Akkor hát bevezetőül álljon itt a legelső program, amit egy újonnan megismerni kívánt programnyelven meg szokott írni az ember, a Hello World. Legegyszerűbben úgy próbálhatjuk ki a pythont, hogy elindítjuk el a parancsértelmezőjét a python paranccsal:

$ python
>>> print "Helló Világ!"
Helló Világ!
>>>

A programot - ami az az egy sor, hogy print "Helló Világ!" - el is menthetjük egy fileba, mondjuk a hello.py-be, ezután a file nevét megadva a parancsértelmezőnek futtathatjuk:

$ python hello.py
Helló Világ!
$

Ennyire egyszerű, mitöbb később sem lesz sokkal bonyolultabb.

22júl.

Szólj hozzá